Recepty
Amarantové sušenky
100 g amarantové mouky
110 g kukuřičné krupice nebo dětské krupičky
75 g rostlinného palmového tuku
1 lžička prášku do pečiva
Hrst oříšků – slunečnicové, vlašské, lískové
1 lžíce melasového cukru
1 velká lžíce rýžového sirupu nebo sirupu z agáve nebo medu
1 lžička skořice
1 vejce
cca 5 lžíc mléka nebo dle potřeby
Zpracujeme těsto, uděláme kuličky, položíme na plech vyložený pečícím papírem, přitlačíme vidličkou a pečeme na 175°C cca 13 minut do zlatova.
Špaldové mufiny
100 g hladké špaldové mouky hladké
100 g bílé hladké mouky
1 prášek do pečiva
2 lžíce pšeničných klíčků
2 lžíce vajahitu rozmíchaného ve 100 ml vody
2 lžíce ovesného sušeného mléka rozmíchaného ve 100 ml vody
100 ml rostlinného oleje
2 velké lžíce medu nebo sirupu z agáve
50 g melasového cukru
nasekané ořechy nebo slunečnicová semínka
nakrájené sušené švestky a sušené meruňky
1 nakrájené čerstvé jablko
na drobenku: 2 lžíce hladké špalkové mouky+trochu melasového cukru+trocha oleje
Vylijeme na plech, posypeme drobenkou a pečeme na 175°C cca 20-25 minut.
Cizrnová pomazánka
Nejdříve namočíme sušenou cizrnu na 12 hodin do vody a po té ji vaříme do měkka cca 1 hodinu.
Cizrnu rozmixujte ponorným mixerem, přidejte dle potřeby vodu z vývaru z cizrny, přidejte nakrájená sušená rajčata, sůl, olivový olej, česnek, můžete také přidat bylinky nebo pažitku.
Výborná je namazaná na pečivo a obložená zeleninou.
Cizrna dodává tělu významné množství bílkovin, vysoké množství vlákniny a minerální látky, jako je vápník a hořčík, který je v této chutné luštěnině v ideálním poměru, aby je mohlo tělo co nejlépe využít.
Rohlíky
400 g hladké mouky
2 lžíce pšeničných otrub
2 lžíce špaldové mouky
2 lžíce pšeničných klíčků
1 žloutek do těsta a jeden na potření rohlíků
250-270 ml vody
21 g kvasnic (nejlépe vážených)
2 lžičky soli
1 lžíce cukru
přidáme jakákoliv semínka – slunečnicové, dýňové nebo lněné
Vše smícháme (nenechávejte vzejít kvásek) a nechte 40 minut kynout.
Z těsta udělejte rohlíky, potřete žloutkem a ještě posypte semínky a nechte dalších 10-15 minut kynout.
Pečte v horkovzdušné troubě na 200°C 15 minut.
Pokud si je chcete zamrazit, pečte pouze 7 minut a po vychladnutí dejte do mrazáku. Po vytažení z mrazáku dopečte ještě 8 minut.
Rizoto z jáhel
Jáhly propláchněte vřelou vodou a uvařte do měkka. Na pánvi osmažte cibulku, přidejte nastrouhanou mrkev, nakrájený řapíkatý celer, kukuřici a hrášek. Osolte, přidejte špetku sušeného zázvoru, mletou papriku a kurkumu a smíchejte s uvařenými jáhly.
Nakonec můžete přidat „SOJOVÉ ĎOBÁČKY od Kalmy“.